BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

 

VECHIMEA

MĂNĂSTIRII ȘI SATULUI TISMANA

Pagini prelucrate după broșura aflată în vânzare la mănăstire

 

Zidurile dinspre peșteră

 

            Mănăstirea Tismana a fost un loc de apărare, fortificat, din cele mai vechi timpuri. Vechimea mănăstirii este atestată documentar printr-un hrisov din anul 1385, octombrie 3, prin care domnitorul Dan I Basarab întărește stăpânirea mănăstirii peste mai multe sate între care și Tismana. Locuitorii satului Tismana erau scutiți "de bir, de găleată, de dijmă, de groștină, de dat de toate mâncăturile câte sunt peste an în țara, și de haiduci, de dorobanți, de cătane, pentru ca au fost iertat satul Tismana de mai dinainte vreme de Radu Vodă" și aceasta cu obligația de a face paza acestei mănăstiri.

            Poziția strategică a mănăstirii, cât și o serie de documente vechi ce o mărturisesc, ne îndreptățește să afirmăm de existența ca oraș, scaun de judecată, reședință a banilor de Jiu, cetate și mare târg.

            La anul 1464, iulie 10, un document vechi atestă aici reședința unui ban, "Banul Tismenii"; iar intr-un alt document, din 1493, iulie 15, domnitorul Vlad Călugărul menționează că domnitorul Radu cel Frumos Voievodul dăduse satele Pocruia și Godinești "sub stăpânirea  Mănăstirii Tismana și sub cetate".

            Domnitorul Mihnea Vodă, într-un document din 1950, iulie 9, consemnează "...am luat seama și Domnia Mea că este Sfânta Mănăstire Tismana cea mai bătrână dintre toate mănăstirile din țara Domniei Mele...", iar celebrul călător Paul de Alep, în 1657 descrie și "satul Tismana". Satul Tismana era împărțit în două: o parte "ligăcească" și alta "rușească". Una amintește de "ligă" – legătură pe liziera pădurii Gorgan spre drumurile către Baia de Aramă, iar cealaltă parte era pe liziera pădurii Serșori. (Acest fragment cu roșu a fost modificat față de cel aflat în broșura editată de mănăstire. Satul Tismana a fost dăruit Mănăstirii Tismana de Radu I, între 1383 și 1384. Fiul său Dan I, îl confirmă la 3 octombrie 1385, „…și Tismana cât a fost pe amândouă părțile cât a fost cea ligășească și rușeascㅔ. Noile cercetări  ne arată aici un loc preistoric. A se vedea cu atenție fotografiile)

 

                

Colina din satul Tismana, în locul numit Rușeață (o fostă așezare a unei părți a satului)

Simbolul crucii din imagine, datează probabil din primele secole creștine.

 „Scaunul” cu crucea, a fost descoperit de curând, el fiind acoperit de pământ.

 

În anul 1970 a început la Mănăstirea Tismana o serie de lucrări arheologice, în mai multe etape, rezultatul cel mai prețios fiind: aflarea, la circa 4 m spre nord de absida laterală a bisericii mari, a unei temelii de lăcaș de cult, în plan trilobat, construit din bolovani de râu și cărămida romană smălțuită, la adâncimea de 1,4 m. Preotul Dumitru Bălașa scrie într-una din cărțile Sfinției sale despre Mănăstirea Tismana: "...sondajele făcute la nord-estul bisericii mari au scos la iveală temelia unei biserici mai vechi și fundațiile unor chilii, anterioare celor ridicate de către Sfântul Nicodim. Cărămizile romane smălțuite sau nu, găsite în paramentul celor două biserici și al anexelor, sunt mărturia unor cetăți sau a unui vechi fort daco-roman ce a existat pe actuala vatră sau în apropiere".

            Toponimul geto-dacic "tismena" înseamnă: "cetate, loc fortificat cu ziduri".

            Mănăstirea Tismana, bogat tezaur de istorie, artă și sfințenie, a apărut pe teritoriul țării noastre cam în același timp cu întemeierea Principatelor Române. Ea este ctitorie a primilor domnitori români Basarab, după îndemnul și străduința Cuviosului Nicodim. Dându-și seama de pericolul prozelitismului catolic și a mohamedanismului, ei au hotărât întărirea granițelor prin înființarea de mănăstiri, ca centre cultural-ortodoxe, unde flacăra răzvrătirii împotriva asupritorilor să fie menținută permanent.

            Cuviosul Nicodim, cu călugării săi și ajutorul material al domnitorului Radu Negru Vodă (1377-1383) a ridicat biserica mare a Mănăstirii Tismana, care va fi sfințită la 15 august 1377, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Acest act este confirmat de o notă ce se află pe un pergament, în limba timpului: "S-a sfințit biserica în anul 6886", adică 1377.

            Murind Radu I Basarab (Negru Vodă) mănăstirea va fi terminată de fiii acestuia Dan I Basarab (1384-1386) și Mircea cel Bătrân (1387-1418).

            In hrisovul lui Dan I din 1385 se consemnează: "...Pentru că eu, cel întru Hristos Dumnezeu bine credincios Io Dan Voevod, și cu mila dumnezească, domn a toată țara Românească, la începutul domniei, dăruite mie de Dumnezeu am aflat în țara Domniei Mele, la locul numit Tismana, o mănăstire întru toate neisprăvită, care răposatul întru fericire piosul voievod Radul, părintele Domniei Mele a înălțat-o din temelie, dar scurtându-i-se viața, n-a săvârșit-o. De aceea, am binevoit Domnia Mea după cum i-am urmat la domnie, tot așa sa-i fiu următor și la această faptă pentru înnoirea pomenirii părintelui meu și pentru mântuirea sufletului meu, isprăvind cu zidirea și întărind cu daruri și venituri acest hram al Prea Sfintei Stăpânei Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, ..."

            Domnitorul Mircea cel Bătrân, intr-un document din anul 1387, iulie 27 arată că Mănăstirea Tismana a fost înălțată din temelie de tatăl sau Radu Vodă, că fratele sau Dan Vodă cu multe lucruri a întărit-o și că, pe lângă donațiile și veniturile ce le acordă mănăstirii mai întărește toate daniile anterioare, "împlinind cele neisprăvite".

            B.P.Hașdeu în lucrarea sa "Negru Vodă" spune că "Sfântul Nicodim a fost mâna dreaptă a lui Vladislav Vodă și Radu Negru Vodă în privința organizării bisericești".

            La Mănăstirea Tismana s-au păstrat cele mai vechi documente, începând cu secolul XIV-lea, de mare importantă, care au pus temelie sigură istoriografiei române, atât pentru începuturile ei, cât și pentru șirul domnitorilor.

            Aici a fost cea dintâi școala din țară de călugări învățați, din care se recrutau viitorii episcopi și mitropoliți, diacii pentru cancelariile domnești și boierești; aici se formau caligrafi și traducători de cărți și manuscrise, școala după modelul celor din Sfântul Munte Athos. Ucenicii Sf. Nicodim, Pimen și Silvan au răspândit cartea în țara Românească, Ardeal și Moldova - la Mănăstirea Neamțu.

 

"Un sfânt al muncii, al organizării și binefacerilor culturale"

Nicolae Iorga

Prima pagină

CAI DE ACCES  INSEMNARI   VECHIME   CUVIOSUL NICODIM   PICTURA  ALTE INFO  TISUL  CASTANUL

secretariat :  mail

© Mănăstirea Tismana – 2005