![]() XHost |
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink. |
CASTANUL COMESTIBIL
Castanea sativa
Dicționarul botanic explică sec : castanul
- arbore care atinge până la 25-30
m înălțime și
diametre foarte mari;
tulpina dreaptă, cilindrică, ramificație bogată, dând o
coroană deasă, întinsă
lateral; scoarța: cenușie-verzuie
cu pete albicioase; frunzele-dințate pe margine; fructul este de culoare brun
închis.
Iată un arbore - spun însă încântați
locuitorii Tismanei - de la care se folosește totul în afară de rădăcină. Fructele
sunt excelente ca aliment, frunzele
constituie materie primă
pentru un ceai medicinal, iar din
tulpină se pot face scânduri de
bună calitate, folosite nu numai la mobilă, ci chiar în execuția
pretențioasă a putinilor și butoaielor.
Originea
mediteraneană a castanului ne face să ne întrebăm: cum a fost posibilă acomodarea pe meleagurile Tismanei a acestui arbore
atât de util? Climatul submediteranean,
mai ales al platformei Gornovița,
răspunde în bună măsură
întrebării. Castanul, moșmonul,
gențiana, untul pământului, liliacul, nucul cresc în mod natural aici fără intervenția omului.
Dar despre castanul comestibil de aici s-a
scris destul încât să facă el însuși obiectul unei monografii. V.A. Ionescu în 1929
consideră prezența castanului brun la o
continuitate din terțiar până în zilele noastre. Alți istorici pretind că ar fi
dovezi că el a fost plantat aici de coloniștii romani în epoca de colonizare a
Daciei.
Însă buletinul de călătorie al
patriarhului Macarie de Antiohia, care vizitează mănăstirea Tismana în zilele lui Matei Basarab, spune clar: "Sfântul
Nicodim sădi pe dealurile din jur vii și păduri de castani
care se văd până astăzi". Insoțitorul patriarhului, arhidiaconul Paul
de Alep, mai amintește de Nicodim,
ctitorul mănăstirii Tismana,
precizând că după construirea primei
bisericuțe " și butoiul
(este vorba de un butoi uriaș, de 36000
ocale n.n.) l-a construit el însuși,
acest sfânt, cu propria mână, din lemnul ce se numește Tisă"
În buletinul Societății regale române de
geografie, profesorul Ion Conea ține să ne mai dea amănunte. Iată ce scrie el
in 1931:
"Amarnic om al lui
Dumnezeu , sfântul Nicodim: cu propria mână a ajutat la zidirea mănăstirii; cu propria lui
mână a construit butoiul cel urias; cu mâna lui, apoi, a plantat
viile și castanii din jurul mănăstirii; și iarăși cu mâna lui proprie
a scris aceea frumoasă evanghelie care se păstrează pănă
astăzi"
Iată, așadar explicația faptului că
în pădurile de castani de
pe dealurile Eroni și Pocruia există și exemplare de
dimensiuni foarte mari, plantate
probabil în vremea lui Nicodim (secolul al XIV-lea) sau imediat
după aceea. Trei exemplare din acestea se află în dealul
Nereaz, la intrarea în satul Gornovița. Ele sunt
declarate "Monument al naturii" și măsoară pe
circumferință 8,12 m, 6,28 m și 5,77 m.
Alte câteva exemplare, la fel de mari se
află în pădurea de castani Eroni, iar unul a cărui
circumferință depășea 10 m s-a prăbușit, putred, în 1985, după o existență de circa 600 ani.
Pădurea
de castani Eroni, cea mai
compactă și densă, se întinde astăzi pe o suprafață de circa 40 ha și dă o productie de 30-65 tone castane pe
an. In schimb, pădurea de castani din
dealul Pocruia, a cărei suprafață este
de circa 35 ha, este mai dispersată asigurănd o productie mai
slabă :16-30 tone castane anual. Această pădure urmează a fi retrocedată
vechilor proprietari. Din acest motiv, din păcate, pădurarii au făcut tăieri
masive în ultimii doi ani.
În jurul acestor păduri, aparținând
momentan Ocolului silvic Tismana, există
și numeroase mici plantații particulare, bine îngrijite și a căror producție
este recuperată integral, astfel
că acestea deși cu suprafață mai mică,
dau circa 60 tone castane pe an.
Fructele
de castan conțin substanțe proteice, amidon și ulei gras,
constituind un bun aliment cu
gust foarte plăcut. Ele se consumă
coapte, fierte sau sub formă de piure în diverse combinații cu produse
de cofetărie.
Specie adusă de Nicodim de pe muntele
Athos din Grecia, castanul comestibil, datorită multiplelor lui întrebuințări, se găsește răspăndit și
în alte zone ale țării.
|
|
|